Solanka
Składniki:
60-70 dag filetów z karpia
2-3 łby z karpia
3 łyżki masła
3 twarde mięsiste pomidory
30 dag kiszonych twardych ogórków
2 duże cebule
liść laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Filety umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Doprowadź do wrzenia osoloną wodę z liściem laurowym i zielem oraz oczyszczonymi łbami karpia, po czym zmniejsz płomień, i na małym ogniu gotuj wywar nadal przez 25-30 minut.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a obraną cebulę posiekaj, zeszklij na stopionym w rondlu maśle i wraz z pomidorami duś na małym ogniu około 10 minut. Do przecedzonego wywaru włóż filety i pogotuj je 15 minut. Miękką rybę wyjmij, przestudź, obierz ze skóry i ości, po czym pokrój w kostkę.
Wywar przecedź, dodaj pomidory, cebulę i obrane, pokrojone w kostkę kwaszone ogórki. Po 10 minutach gotowania włóż mięso z ryby, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Tę zupę podaje się z grzankami z bułki.
Viola_Valeriana222