Solanka 2.doc

(7 KB) Pobierz
Solanka

Solanka

 

Składniki:

60-70 dag filetów z karpia

2-3 łby z karpia

3 łki masła

3 twarde mięsiste pomidory

30 dag kiszonych twardych ogórków

2 duże cebule

liść laurowy

3-4 ziarenka ziela angielskiego

3-4 łki posiekanej natki pietruszki

l, pieprz

 

Filety umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Doprowadź do wrzenia osoloną wodę z liściem laurowym i zielem oraz oczyszczonymi łbami karpia, po czym zmniejsz płomień, i na małym ogniu gotuj wywar nadal przez 25-30 minut.

 

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a obraną cebulę posiekaj, zeszklij na stopionym w rondlu maśle i wraz z pomidorami duś na małym ogniu około 10 minut. Do przecedzonego wywaru włóż filety i pogotuj je 15 minut. Miękką rybę wyjmij, przestudź, obierz ze skóry i ości, po czym pokrój w kostkę.

 

Wywar przecedź, dodaj pomidory, cebulę i obrane, pokrojone w kostkę kwaszone ogórki. Po 10 minutach gotowania włóż mięso z ryby, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

 

zupę podaje się z grzankami z bułki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin