Zupa zbozowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.50 g jeczmienia,25 g pszenicy,25 g czerwonej soczewicy,2 kartofle,1 cebula,2 lyzki oleju slonecznikowego,1 lyzeczka suszonego tymianku,1/2 lyzeczki suszonego rozmarynu,2 lyzki kwasnej smietany,1,2 l wywaru ze swiezych jarzyn lub wody,2 lyzki drobno pokrojonego szczypiorku,sol, pieprz,galazka swiezego tymianku lub rozmarynu do przybrania.1. Pszenice, jeczmien i soczewice zalac goraca woda, przykryc, odstawic na 1godz. Po namoczeniu odcedzic.2. Kartofle i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke.3. W duzym garnku rozgrzac olej, wlozyc cebule i kartofle. Smazyc 5 min. Dodac pszenice, jeczmien i soczewice. Mieszac i smazyc jeszcze 5 min. Wlac wywar, dodac przyprawy. Przykryc, gotowac na malym ogniu, az ziarna pszenicy isoczewicy beda miekkie (ok. 1 godz). Pod koniec gotowania posolic.4. Przed podaniem dodac smietane i posypac szczypiorkiem.5. Do zupy mozna dodac 50 g posiekanego twardego tofu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 54.
Viola_Valeriana222