Lasagne z kalarepą.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
- 4 kalarepki
- 2 du�e ziemniaki
- 200 g sera gorgonzola
- 1 opakowanie (200) g p�atk�w lasagne
- 1 szkl. mleka
- 3 �y�ki �wie�o startego parmezanu
- 4 �y�ki mas�a
- 2 �y�ki m�ki
- 1 ma�y p�czek natki pietruszki.

Spos�b przyrz�dzania:

Zagotuj 2 litry wody i ugotuj w nich lasagne zgodnie ze wskaz�wkami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej makaron zimn� wod�, aby p�atki si� nie skleja�y. Ziemniaki i kalarepki obierz, przekr�j na p� i zetrzyj na cienkie plasterki na szatkownicy. Zagotuj 1 litr wody, os�l, wrzu� plasterki kalarepki i ziemniak�w i gotuj je przez 6 minut. Odced�, pozostawiaj�c wywar, i wrzu� na chwil� do du�ej miski z lodowat� wod� (najlepiej z kostkami lodu). Nazywa si� to blanszowaniem. Blanszowanie spowoduje, �e warzywa podczas pieczenia si� nie rozpadn�. Gorgonzol� pokr�j w grub� kostk�. Posiekaj natk�. W g��bokiej patelni rozgrzej 3 �y�ki mas�a i wsyp do niego m�k�. Ca�y czas mieszaj�c upra� m�k�, a� b�dzie z�otego koloru, po czym stopniowo wlewaj na patelni� mleko, ca�y czas mieszaj�c. Nast�pnie, nie przerywaj�c mieszania, dolewaj wywar z kalarepki i ziemniak�w, a� powstanie sos o konsystencji g�stej, lej�cej si� �mietany. Gotuj go na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj gorgonzol�, zamieszaj i poczekaj, a� si� ca�kowicie rozpu�ci. Dopraw sos sol� i pieprzem, dorzu� natk�. Wysmaruj dno formy do zapiekanek mas�em, u�� warstw� p�atk�w lasagne. Na p�atkach pouk�adaj 1/3 ziemniak�w i kalarepki, zalej 1/3 sosu i posyp obficie pieprzem. U�� nast�pne warstwy, do wyczerpania sk�adnik�w. Ostatni� warstw� makaronu posyp parmezanem i przykryj reszt� mas�a, poci�tego na cieniutkie plasterki. Piecz w temperaturze 200� C przez 35 minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin