Blok waflowy.docx

(12 KB) Pobierz

blok waflowy

 

Składniki

2 szt. wafli tortowych suchych
1 op. krakersów
15 dkg orzechów włoskich zmielonych
2 szkl. mleka
20 dkg cukru


2 łyzeczki cukru waniliowego
10 dkg masła
20 dkg śmietany

kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
10 dkg wiórków kokosowych
1 łyżka kakao

 

PRZYGOTOWANIE:
orzechy bardzo drobno zmielić.
Mlekowlać do płaskiego rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy i gotować

mieszając od czasu do czasu, az zrobi się masa w złoto-brązowym kolorze.
Zdjąć z ognia.
Utrzeć masło aż się zrobi puszyste i dodawać po łyżce schłodzonej masy ciągle mieszając.
Pod koniec ucierania wsypać orzechy.
Masę wysmarować na waflu drugim przkryć obciążyć wafle i wstwić do lodówki na 2-3 godzinki.
Śmietankę utrzeć z cukrem pudrem dodać wiórki kokosowe ( 2 lyżki odłożyć) i kakao

i dokładnie utrzeć miksersm.
Wafle wyjąć z lodowki wyłożyć na nie polowę masy kokosowej,na nie wyłożyć krakersy i przykryć resztą masy.
Posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i odstawic do lodówki

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin