4_gumy_pektyny.pdf

(65 KB) Pobierz
48639054 UNPDF
WYKŁAD 4
I. Gumy roślinne
§ gumy zaliczane są do patologicznych wydzielin roślinnych powstających w obrębie błon komórkowych w
wyniku mechanicznego uszkodzenia tkanek
§ występują najpospoliciej w obrębie gatunków zaliczanych do rodziny Fabaceae (bobowate), Rosaceae
(różowate) oraz Mimosaceae (mimozowate)
§ w dużych ilościach pozyskiwane są z gatunków roślin egzotycznych
Budowa gum roślinnych:
§ gumy charakteryzują się budową bardzo zbliżoną do śluzów roślinnych
§ są to mieszaniny substancji wielkocząsteczkowych
§ w ich skład wchodzą zarówno polisacharydy rozgałęzione o charakterze niekwaśnym oraz kwaśnym (bogate
w kwasy uronowe)
§ podstawowymi związkami prostymi są pentozy, metylopentozy, galaktoza, fruktoza, ksyloza, kwas
glukuronowy i galakturonowy, arabinoza
§ cukry występują w formie pirazonowej, za wyjątkiem arabinozy, która występuje w formie fumaranowej
Rozpuszczalność:
§ w ziemnej wodzie, podobnie jak śluzy, pęcznieją
§ w wodzie ciepłej rozpuszczają się tworząc koloidalne, gęste zawiesiny
§ roztwory posiadają zwiększoną lepkość, dlatego wykorzystywane są jako kleje
1. Guma arabska (Gummi arabicum) FP VI
Syn: Gummi Acaciae
gat. Acacia Senegal – akacja senegalska, rodz. Mimosaceae (mimozowate)
§ guma arabska uzyskiwana jest w wyniku nacięcia pni i gałęzi afrykańskich gatunków akacji – poprzez
ranienie rośliny nożem uzyskuje się twardziejącą na wietrze substancję, którą oczyszcza się z drewna
§ zbieranie surowca odbywa się pod koniec pory deszczowej
§ do celów leczniczych wykorzystywana jest forma o jasnym wyglądzie, pozbawiona zanieczyszczeń
mechanicznych – ma postać przeświecających, jasnożółtych bryłek lub surowiec sproszkowany
Skład chemiczny:
§ podstawową masę stanowi arabinoza – 80% - jest to polisacharyd, sól wapniowa, magnezowa, potasowa
kwasu arabinowego, czyli rozkrzewionego heteropolisacharydu składającego się ze składników
prostych: :-arabinozy L-ramnozy, D-galaktozy i kwasu D-glukuronowego w stosunku 3:1:3:1
§ dodatkowo występują enzymy utleniające – oksydaza, peroksydaza (można się ich pozbyć poprzez
kilkugodzinne ogrzewanie surowca lub działanie alkoholami)
Znaczenie i wykorzystanie w lecznictwie:
§ wykorzystywana jako środek pomocniczy w technologii postaci leku
§ łagodzi przykry zapach niektórych substancji leczniczych
§ znalazła zastosowanie również jako stabilizatorem emulsji
§ składnik do wyrobu pigułek, tabletek – silny środek wiążący
§ w niektórych preparatach (głównie płynny) guma arabska daje efekt powlekający i osłaniającya
2. Tragakanta FP VI (guma tragankowa)
Syn: Gummi Tragacantha FP VI
gat. Astragalus gummifer – traganek gumodajny, rodz. Fabaceae (bobowate)
§ traganek gumodajny jest krzewem silnie ciernistym i jest charakterystyczny dla obszarów Azji Mniejszej
(Syria, Irak)
§ w produkcie handlowym guma tragankowa jest ukształtowana w postaci wstążek, często powyginanych
lub w występuje postaci jasnożółtych płatów
§ jest to zakrzepła na powierzchni rośliny charakterystyczna wydzielina
Skład chemiczny:
§ basoryna (50-60%) – polisacharyd, bardzo silnie pęczniejący, ale nie rozpuszczający się w wodzie
§ do 30% tragakantyny – polisacharyd również rozkrzewiony o charakterze kwaśnym, nieznacznie
rozpuszczający się w wodzie – jego składnikami są głównie ksyloza, galaktoza i kwas galakturonowy
§ w ilościach śladowych również enzymy utleniające
Zastosowanie w lecznictwie
§ środek łagodnie przeczyszczający (głównie bas oryna)
§ silnie pobudza perystaltykę jelit na drodze mechanicznej
§ w technice farmaucetucznej stanowi składnik maści beztłuszczowych, drażetek, emulsji, w przypadku
tabletek dodawana jest jako środek wiążący i poślizgowy (składnik otoczek tabletek powlekanych)
3. Indyjska tragakanta (guma Karaya)
gat. Sterculia urens, rodz. Sterculiaceae (orzesznikowate)
§ pozyskiwana ze zranionych lub nadpalonych pni drzewa występującego pospolicie w Indiach
§ rozdrobniona guma ma kształt szaro-białych kawałków o charakterystycznym zapachu kwasu octowego
§ w wodzie karaya bardzo silnie pęcznieje
Skład chemiczny:
§ heteropolisacharydy – ramnogalaktouronian
Zastosowanie w lecznictwie:
§ środek łagodnie przeczyszczający
§ indyjska tragakanta dodawana jest do różnego rodzaju klei wykorzystywanych do przymocowywania
protez zębowych
§ dodawana jako środek wiążący w lakierach do włosów
§ substancja zagęszczająca i stabilizująca niektóre postacie leków
II. Pektyny
§ pektyny są produktami o charakterze polisacharydowym, bardziej kwaśnym
§ zlokalizowane w środkowej blaszce ściany komórkowej – są ważnymi związkami biorąc pod uwagę fizjologię
roślin i ich ochronę przed czynnikami zewnętrznymi
§ zawierają liczną grupę poliuronidów (polimerów kwasów uronowych) odkładających się w błonie komórkowej,
zewnętrznej części ściany komórkowej jako substancja sklejająca, uzupełniająca i wypełniająca
§ jest to również materiał budulcowy i wzmacniający w tkankach przewodzących
§ znaczne ilości pektyn powstają jako produkty uboczne przy produkcji soków owocowych
§ wśród poliuronidów wyróżnia się dwie duże grupy:
ü złożone z heterogalaktouronianów – zbudowane najczęściej z ramnozy, pochodnych kwasów uronowego:
arabinowego i galakturonowego
ü złożone z homogalaktouronianów – połączenia kwasów uronowych powiązanych wiązaniami α-1,4-
glikozydowymi
§ największe ilości pektyn występują w niedojrzałych owocach
§ są to produkty bardzo cenne pod względem farmaceutycznym oraz ważne dla fizjologii rośliny, jednak
charakteryzują się one nieprzyjemnym smakiem
Podział pektyn:
§ kwasy pektynowe –polimeryuronoweliniowe,składającesię nawetdo100jednostekkwasuD-
galakturonowego powiązanych wiązaniem α-1,4-glikozydowym
§ kwasy pektyninowe – estry kwasów pektynowych (grupa karboksylowa może być estryfikowana alkoholem
metylowym, a grupa hydroksylowa mogą być acetylowana), produkt modyfikacji cząsteczki będzie posiadał
charakterystyczne dla siebie właściwości fizykochemiczne takie jak np. rozpuszczalność w wodzie, co może
wpływać na jego aktywność farmakologiczną
§ protopektyny – związki nierozpuszczalne w wodzie, zespoły kilku kwasów pektynowych połączonych jonami
wapniowymi, mogą tworzyć również połączenia kwasów pektynowych z cząsteczkami celulozy
Właściwości:
§ rozpuszczają się koloidalnie w wodzie (z wyjątkiem protopektyn, które nie ulegajążelowaniu), mają właściwości
żelowania
§ pektyny tworzą galaretki po dodaniu wody
Zastosowanie w lecznictwie:
§ działanie powlekające na błony śluzowe p/pokarmowego i dróg oddechowych
§ regulują wypróżnienia
§ niekiedy wykorzystywane w objawowym leczeniu biegunek u dzieci – działanie łagodnie zapierające,
p/biegunkowe
§ pektyny znacznie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi
§ w technologii farmaceutycznej – dodatek do wielu postaci leków jako substancja wypełniająca, rozsadzająca
(głównie w tabletach musujących) oraz jako stabilizator emulsji
Zgłoś jeśli naruszono regulamin