Śledzie musztardowe
Składniki:Przepis wigilijny. * 8 filetów śledziowych * litr mleka * 2 żółtka * 1 łyżka musztardy * 2 łyżki octu * 5 łyżek oleju * 1 ogórek konserwowy * sól * czarny pieprz * pieprz cayenne * 4-5 cebul
Sposób przygotowania* Filety śledzowe włożyć do mleka na 3-4 godziny. * Żółtka ubić z musztardą, solą i pieprzem. Dodać ocet i powoli ubijając olej. * Pokroić drobno ogórka. Posiekać cebulę. Połączyć z ubitą masą i dodać szczyptę pieprzu cayenne. * Śledzie pokroić na kawałki. * Posiekać cebulę w kostkę. Ułożyć w naczyniu i polać sosem musztardowym. * Dobrze jak tak przygotowane śledzie kilka godzin poleżą w lodówce.
tadeusz.grzywacz