Truskawkowy placek z budyniem 250 g truskawek, 260 g mąki, 150 g masła, 175 g cukru, sól, 200 ml mleka, cukier waniliowy, 3 jajka. Z 230 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru, szczypty soli i odrobiny mleka zagnieść ciasto, owinąć je folią, wstawić na 30 minut do lodówki. Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać, piec około 20 minut. Mleko zagotować, dodać cukier waniliowy. 75 g cukru utrzeć w rondelku z jajkami, potem stopniowo dodawać 30 g mąki i gorące mleko. Budyń doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Truskawki rozłożyć na cieście, zalać przestudzonym budyniem. Ciasto wstawić jeszcze na 10 minut do ciepłego piekarnika.
kaska1562