ciasto katarzynka
Składniki
CIASTO:10 jaj3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowy2 szkl. utartych pierników lukrowanych (ok.35 szt.)3 łyżki mąki1 łyżka octuMASA:1/2 l mleka1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szkl. cukru pudru1 kostka masła exstracukier waniliowyspirytus do smakuDODATKOWO:2 galaretki o dowolnym smakubiszkopty okrągłe polewa
CIASTO:Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę poubijać, żeby cukier
sie rozpuścił. Dodać cukier waniliowy. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu, dokładnie wymieszać, żółtka będą rosły. Utarte żółtka przełożyć do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką ( nie ubijamy mikserem). Pierniczki trzemy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec tak jak biszkopt ok. 30 min ( niestety nie piszę w jakiej temperaturze, gdyż mój piekarnik nie ma wskaźnika temperatury). Upieczone i wystygnięte ciasto przekroić na pół.MASA:pół litra mleka1 czubata łyżka mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej3 żółtkaZ powyższych składników
ugotować budyń. Wystudzić. Rozetrzeć kostkę masła z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanego masła dodawać porcjami zimny budyń dalej miksując, na koniec dodać do smaku spirytus w zależności kto ile lubi ( tak samo z cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi słodszą masę może dodać więcej cukru). Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną na parze i lekko przestudzonę gorzką czekoladę, oczywiście zmiksować.galaretki rozpuściś w 3 szkl. wodyWYKONANIE CIASTA;CIASTO, MASA CZEKOLADOWA, BISZKOPTY, TĘŻEJĄCA GALARETKA (wstawić ciasto do lodówki żeby galaretka dobrze zastygła), MASA BIAŁA, CIASTO, POLEWA
tadeusz.grzywacz