Składniki
Pół kurczaka,
50 dag wołowiny z kością,
duża porcja włoszczyzny z kapustą włoską,
cebula,
ziele angielskie.
Kuleczki:
10 dag żółtego sera,
10 dag bułki tartej,
2 czubate łyżki mąki,
2 jaja,
3 łyżki natki pietruszki,
gałka muszkatolowa,
łyżka vegety,
pieprz, sól.
Sposób wykonania
Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, zalać siedmioma szklankami wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyrumienioną cebulę, ziele angielskie i gotować na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, dodac vegetę, jeszcze chwilkę pogotować, a nastepnie rosół przecedzić.
Ser utrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z bułką, mąką, jajami, zieleniną.
Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól. Zagnieść ciasto, uformować małe kulki, ugotować je we wrzącym rosole.
Gdy wypłyną, zdjąc z ognia, przelać do wazy, posypać zieleniną.
tatanka.com