Rosół z kulkami serowymi .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Pół kurczaka,

 

50 dag wołowiny z kością,

 

duża porcja włoszczyzny z kapustą włoską,

 

cebula,

 

ziele angielskie.

 

Kuleczki:

 

10 dag żółtego sera,

 

10 dag bułki tartej,

 

2 czubate łyżki mąki,

 

2 jaja,

 

3 łyżki natki pietruszki,

 

gałka muszkatolowa,

 

łyżka vegety,

 

pieprz, sól.

 

Sposób wykonania

 

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka, zalać siedmioma szklankami wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę, przyrumienioną cebulę, ziele angielskie i gotować na małym ogniu.

 

Gdy mięso będzie miękkie, dodac vegetę, jeszcze chwilkę pogotować, a nastepnie rosół przecedzić.

 

Ser utrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z bułką, mąką, jajami, zieleniną.

 

Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól. Zagnieść ciasto, uformować małe kulki, ugotować je we wrzącym rosole.

 

Gdy wypłyną, zdjąc z ognia, przelać do wazy, posypać zieleniną. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin