Kotlety baranie z kostka z rusztuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.8 kotletow z kostka z combra lub antrykotu,100 ml oliwy,40 g masla szczypiorkowego lub sardelowego,sol, pieprz.1. Kotlety oplukac, osuszyc, oczyscic, ale tluszcz pozostawic. Z koncowych odcinkow kosci zeskrobac mieso i blony. Pobic lekko tluczkiem, wyrownac isplaszczyc.2. Kotlety osolic, oproszyc pieprzem, posmarowac oliwa.3. Polozyc na ruszcie lub na mocno rozgrzanym grillu. Piec krotko, po 3-4 min zkazdej strony, by kotlety pozostaly w srodku rozowe i pulchne.4. Oczyszczone kostki kotletow owinac papilotami z bialej bibulki, kotletyprzelozyc na polmisek, na kazdy polozyc krazek masla szczypiorkowego. Podawac z ryzem i sosem cebulowym Soubise (patrz przepis "kotlety baranie w sosie cebulowym (Soubise)" w tym rozdziale).Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 64.
tatanka.com