Kapusta z grzybami.doc

(163 KB) Pobierz
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Składniki:

·         ok. 800 g kapusty kiszonej

·         50 g suszonych grzybów

·         1 duża cebula

·         3 łyżki oleju roślinnego

·         1 łyżka mąki

·         przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

Przygotowanie:

1.      Grzyby namocz w gorącej wodzie i zostaw na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie posiekaj je.

2.      Kapustę ugotuj do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby (ok. 1 szklanka), ok. 50 min.

3.      Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę.

4.      Do kapusty wrzuć grzyby, cebulę z zasmażką i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś jeszcze wszystko razem przez chwilę.

Tak przygotowaną kapustę z grzybami możesz jeść solo, jako dodatek do dania głównego, wykorzystywać jako farsz do pierogów, krokietów, uszek czy knedli.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin