Udka Kurczaka Ze śliwkami
Składniki (dla dwóch osób):- 2 udka z kurczaka- 2 małe cebule- sok jabłkowy lub gruszkowy 100% (np. Tarczyn)- ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek- 1 duże jabłko (ja miałam akurat słodko-winne Eliza) - sól, imbir, majeranek lub mix ziół- olej lub oliwa do smażeniaSposób wykonania:- śliwki namoczyć w soku z jabłek (około 1/2 szklanki)- udka oprószyć przyprawami (ja dałam trochę soli, szczyptę imbiru, majeranek i przyprawę kuchni włoskiej Kamis) i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron- następnie przełożyć udka do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w półkrążki- gdy cebula się zeszkli ułożyć ją na udkach, przełożyć udka zpowrotem na patelnię, posypać namoczonymi śliwkami- jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, posypać nimi udka- wszystko podlać sokiem, w którym moczyły się śliwki i dusić przez około 20 minut aż mięso będzie miękkie- od czasu do czasu polewać udka sosem (ważne żeby smażyły się obłożone cebulką i owocami)- można na koniec dodać do sosu łyżkę śmietany lub rozprowadzić odrobiną wody bo jest bardzo wyrazisty w smakuPodawać z makaronem lub ryżem, ziemniakami i surówką lub jak kto lubi. Myślę, że z pyzami drożdżowymi tez będzie bardzo dobre. Ja przygotowałam z ziemniakami i surówką z buraczków. Sosik jest przepyszny. Smacznego!
Te udka są podobne do mojego przepisu- schab na weekend . Nie robiłam jeszcze kurczaka w tej wersji ,tylko schab i karkówkę .Potwierdzam ,sos przepyszny . Twój przepis wypróbuję w najbliższym czasie .
tatanka.com