UDKA KURCZAKA ZE.doc

(151 KB) Pobierz

Udka Kurczaka Ze śliwkami

Składniki (dla dwóch osób):
- 2 udka z kurczaka
- 2 małe cebule
- sok jabłkowy lub gruszkowy 100% (np. Tarczyn)
- ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek
- 1 duże jabłko (ja miałam akurat słodko-winne Eliza) 
- sól, imbir, majeranek lub mix ziół
- olej lub oliwa do smażenia

Sposób wykonania:
- śliwki namoczyć w soku z jabłek (około 1/2 szklanki)
- udka oprószyć przyprawami (ja dałam trochę soli, szczyptę imbiru, majeranek i przyprawę kuchni włoskiej Kamis) i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron
- następnie przełożyć udka do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w półkrążki
- gdy cebula się zeszkli ułożyć ją na udkach, przełożyć udka zpowrotem na patelnię, posypać namoczonymi śliwkami
- jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, posypać nimi udka
- wszystko podlać sokiem, w którym moczyły się śliwki i dusić przez około 20 minut  mięso będzie miękkie
- od czasu do czasu polewać udka sosem (ważne żeby smażyły się obłożone cebulką i owocami)
- można na koniec dodać do sosu łyżkę śmietany lub rozprowadzić odrobiną wody bo jest bardzo wyrazisty w smaku

Podawać z makaronem lub ryżem, ziemniakami i surówką lub jak kto lubi. Myślę, że z pyzami drożdżowymi tez będzie bardzo dobre. Ja przygotowałam z ziemniakami i surówką z buraczków. Sosik jest przepyszny. Smacznego!

 

Te udka są podobne do mojego przepisu- schab na weekend . Nie robiłam jeszcze kurczaka w tej wersji ,tylko schab i karkówkę .Potwierdzam ,sos przepyszny . Twój przepis wypróbuję w najbliższym czasie icon_biggrin.gif.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin