SMAZONE UDKA I PODUDZIA Z KURCZAKA.rtf

(1 KB) Pobierz

Smażone udka i podudzia z kurczaka

Mięso kurczaka jest bardzo delikatne w smaku. Dlatego czas marynowania nie może być zbyt długi, bo przyprawy zdominują jego smak.

Składniki: 2 udka, 2 podudzia, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 4 ząbki czosnku, 8 łyżek oleju, pieprz, sól.

Przygotowanie: Do miski wsyp wszystkie przyprawy, dodaj dwie łyżki oleju, po czym wymieszaj ze sobą wszystko. Kurczaka dokładnie natrzyj powstałą marynatą, następnie odstaw natarte udka i podudzia do lodówki na 1,5 godziny. Smaż mięso na wolnym ogniu, aż się zarumieni ze wszystkich stron (ok. 15 min.), po czym przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i smaż kolejne 40 min. od czasu do czasu (co ok. 10 min.) obracając kawałki kurczaka na drugą stronę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin