Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera cz. II.pdf
(
873 KB
)
Pobierz
47059798 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij
Darmowa publikacja
dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśl
i
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
& Tomasz Rezner
Data: 8.06.2007
Tytuł: Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera – cz. II (fragment utworu)
Autor: Tomasz Rezner
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Netina Sp. z o. o.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL:
kontakt@zlotemysli.pl
Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli” dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej
książce informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej
odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne
naruszenie praw patentowych lub autorskich. Autor oraz Wydawnictwo „Złote Myśli”
nie ponoszą również żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe
z wykorzystania informacji zawartych w książce.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana, ani w jakikolwiek
inny sposób reprodukowana, powielana, ani odczytywana w środkach publicznego
przekazu bez pisemnej zgody wydawcy. Wykonywanie kopii metodą kserograficzną,
fotograficzną, a także kopiowanie książki na nośniku filmowym, magnetycznym lub
innym powoduje naruszenie praw autorskich niniejszej publikacji.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
9. WSTĘP DO CZEŚCI DRUGIEJ
.............................................................................5
CEL
.
.................................................................................................................6
10.1.
Uczciwość
.................................................................................................................7
10.2.
Świadomość
.
...........................................................................................................7
10.3.
Odpowiedzialność
.
.................................................................................................8
10.4.
Wyznacz sobie, jaką chcesz mieć sylwetkę
............................................................9
10.5.
Termin osiągnięcia zamierzonych efektów
.........................................................10
10.6.
Utrzymanie wyników
.
...........................................................................................11
POJĘCIA
.........................................................................................................12
11.1.
Nazewnictwo
..........................................................................................................12
11.1.1.
Nadwaga
.
.........................................................................................................12
11.1.2.
Otyłość
.
...........................................................................................................13
11.1.3.
Odchudzanie
.
..................................................................................................13
11.1.4.
Semantyka niektórych przedrostków
...........................................................14
11.2.
Normy
.
....................................................................................................................15
11.2.1.
Tabele
.
.............................................................................................................15
11.2.2.
Nomogramy
.
..................................................................................................15
11.2.3.
Przyjęte zwyczaje środowiskowe i kulturowe
...............................................15
11.2.4.
Własne metody porównawcze
.
......................................................................16
11.2.5.
Moje propozycje pomiaru
.
............................................................................16
11.2.5.1.
Metoda liniału
.
.......................................................................................16
11.2.5.2.
Metoda pomiaru fałdu skórnego
...........................................................17
DIETY
.
...........................................................................................................20
12.1.
Zróżnicowanie
.......................................................................................................20
12.2.
Składniki
.
..............................................................................................................20
12.2.1.
Woda i elektrolity
.
.........................................................................................21
12.2.2.
Sole mineralne
.
.............................................................................................22
12.2.3.
Makroelementy
.
............................................................................................22
12.2.4.
Mikroelementy
.
.............................................................................................22
12.2.5.
Witaminy
.
......................................................................................................22
12.2.6.
Węglowodany
.
...............................................................................................23
12.2.7.
Białka i kwasy nukleinowe
.
..........................................................................23
12.2.8.
Tłuszcze
.
........................................................................................................24
12.2.9.
Błonnik
.
.........................................................................................................25
NAWYKI
.........................................................................................................26
13.1.
Nawyki a okoliczności
...........................................................................................27
13.2.
Mody
.
.....................................................................................................................27
13.3.
Przekarmianie dzieci
............................................................................................28
13.4.
Ilość posiłków na dobę
.........................................................................................28
13.5.
Śniadanie
...............................................................................................................30
13.6.
Popijanie pokarmu płynem
..................................................................................30
13.7.
Przyprawy i ulubione smaki
..................................................................................31
POKARMY ZAWIERAJĄCE GŁÓWNE SKŁADNIKI ŻYWIENIOWE
..................33
14.1.
Węglowodany, czyli cukry
....................................................................................33
14.1.1.
Produkty zawierające dużo węglowodanów
.................................................34
14.2.
Lipidy, czyli tłuszcze
.............................................................................................35
14.2.1.
Produkty zawierające tłuszcze roślinne
.......................................................35
14.2.2.
Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce
....................................................36
14.3.
Białko oraz peptydy
..............................................................................................36
14.3.1.
Produkty zawierające białko zwierzęce
........................................................37
14.3.2.
Produkty zawierające białko roślinne
..........................................................37
14.4.
Błonnik
.................................................................................................................37
14.4.1.
Pokarmy zawierające błonnik
.
.....................................................................38
10.
11.
12.
13.
14.
OWOCE I WARZYWA
......................................................................................39
WAPŃ
.
...........................................................................................................40
Pokarmy zawierające wapń
..................................................................................40
JAK JEŚĆ ZDROWO I JESZCZE DO TEGO Z
PRZYJEMNOŚCIĄ
........................41
Jak jeść
...................................................................................................................41
17.1.1.
Smak
.
..............................................................................................................41
17.1.2.
Kęsy
.
...............................................................................................................42
17.1.3.
Gryzienie i żucie
.
...........................................................................................43
Przyjemność z jedzenia
.........................................................................................45
17.2.1.
Smak
.
..............................................................................................................45
17.2.2.
Zdrowie
.
.........................................................................................................45
17.2.3.
Sylwetka
.
........................................................................................................45
SPOŻYWANIE POKARMÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻĄ ILOŚĆ WODY
.............46
KONTROLA I ILOŚĆ SPOŻYWANYCH POKARMÓW
........................................48
PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE POTRAW
..............................................................51
PRAWIDŁOWA KOLEJNOŚĆ SPOŻYWANIA POKARMÓW
..............................55
BIAŁKO W POŻYWIENIU
...............................................................................57
PRZYPRAWY
..................................................................................................59
NAWYKI I ZWYCZAJE
...................................................................................60
UŻYWKI
..............................................................................................61
ZAKOŃCZENIE
...................................................................................64
15.
16.
16.1.
17.
17.1.
17.2.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
DIETA FIZJOLOGICZNA TOMASZA REZNERA CZ. II -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Tomasz Rezner
● str.
5
10.
Cel
Cel
Aby w ogóle coś osiągnąć, trzeba mieć wytknięty cel i określić
kierunek dążenia. Ponieważ czytasz ten poradnik, mogę wnioskować,
że chcesz mieć szczupłą sylwetkę. Zamiar ten może wywodzić się
z różnych powodów, ale nie ma to w twej chwili większego znaczenia.
Ważne jest to, że decydujesz się osiągnąć swój cel.
Oprócz
wspaniałej sylwetki, zachowasz zdrowie.
Do tego konieczne
jest odpowiednie postępowanie, abyś nie zboczył/a z wytyczonego
działania.
W mojej metodzie, którą ze względów autorskich i praktycznych
nazwałem
metodą Tomasza Reznera
, podam Ci, jak ten cel
osiągnąć w sposób przyjemny, zdrowy i fizjologiczny, a następnie
utrzymać wspaniałe efekty.
Metoda, którą opracowałem, nie jest jakimś niesamowicie
nowatorskim odkryciem, lecz bazuje na fizjologii organizmu
ludzkiego tak pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Weźmy tu
pod uwagę, że ludzkość też trwa już dość długo, a nasze organizmy
i sposób ich funkcjonowania nie zmieniły się w sposób znaczący od
przynajmniej 10 000 lat (jest to bardzo delikatne założenie).
Moja metoda opiera się na wielu znanych i jednocześnie często
ignorowanych prawdach, a jest genialna ze względu na prostotę,
łatwość stosowania, skuteczność, ekologię i fizjologię, wpływ na
psychikę i jeszcze inne czynniki. Często tłumy ludzi przechodzą obok
jakichś zjawisk i nie dostrzegają sedna sprawy, a dopiero gdy ktoś
zbierze i opracuje rządzące nimi prawa, wszyscy dziwią się, że to jest
takie proste i oczywiste, że nawet dziecko to zrozumie, a przez tyle lat
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Tomasz Rezner
10.
Plik z chomika:
misioagi
Inne pliki z tego folderu:
przepisy zdrowotne.pdf
(49 KB)
Pyłek kwiatowy 1.pdf
(144 KB)
DIETA surowa, która jest... smaczna! Idealna linia. Wykorzystaj OWOCE, WARZYWA i SOKI! .pdf
(930 KB)
Gotowanie jest proste - darmowy poradnik.pdf
(932 KB)
Werdin Joachim M. - Zasady właściwego odżywiania.pdf
(130 KB)
Inne foldery tego chomika:
- Multimedialne Poradniki 2013 PL
Pliki dostępne do 08.07.2024
! Poradniki
18 NASTKI XXX
1973 Queen
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin