Wędzona pierś bażanta z sufletem grzybowym.doc

(3 KB) Pobierz

Składniki:

 

• 2 piersi bażanta

 

• 1 łyżeczka ziaren kardamonu

 

• 1 łyżka siemienia lnianego

 

• 1 łyżka bułki tartej

 

• 50 ml sosu pieczeniowego

 

• 30 g ugotowanych grzybów suszonych

 

• 200 ugotowanych i przetartych ziemniaków

 

• 2 białka

 

• 1 garść trocin

 

• 1 garść siana

 

• 4 źdźbła trawy żubrowej

 

• 150 g młodej marchewki

 

• 100 ml czerwonego wina

 

• 50 g masła

 

• 2 łyżki mąki pszennej

 

świeży rozmaryn

 

• sól, pieprz, oliwa

 

Sposób wykonania:

 

Piersi bażanta marynujemy w soli, pieprzu i oliwie.

 

Na suchą patelnię kładziemy siano, trociny (najlepiej wiśniowe), gałązki świeżego rozmarynu, trochę trawy żubrowej, na to układamy kratkę, a na kratkę piersi bażanta.

 

Całość przykrywamy pokrywką i stawiamy na niedużym ogniu, czekamy aż siano i trociny na patelni zaczną się dymić; kiedy piersi z jednej strony uwędzą się na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę.

 

Przed podaniem przesmażamy chwilę z każdej strony na rozgrzanej oliwie na drugiej patelni.

 

Do rozgrzanego rondla wlewamy odrobinę oliwy, wkładamy modą marchewkę, dorzucamy ziarna kardamonu, pokruszone 2 źdźbła trawy żubrowej i zalewamy winem.

 

Redukujemy wino do 2/3 objętości, dodajemy sos pieczeniowy i łyżkę masła, chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Białka ja ubijamy trzepaczką w misce – pamiętajmy do sufletu białka nie powinny być ubite na sztywno.

 

Do miksera wkładamy połowę ubitego białka, przetarte ziemniaki, sól, pieprz do smaku i miksujemy.

 

Zmiksowaną masę przekładamy do miski i mieszamy z posiekanymi drobno grzybami, mąką i resztą ubitych białek.

 

Żaroodporne naczynka smarujemy masłem, przesypujemy bułką tartą i siemieniem lnianym, nakładamy masę na suflety, wyrównujemy i przekładamy na blachę.

 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut, podajemy natychmiast, bo szybko opada.

 

Uwędzone i podsmażone piersi przecinamy na pół, układamy na talerzu, obok kładziemy marchewkę, polewamy sosem od marchewki, dekorujemy talerz rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem, kładziemy naczynko z wyjętym z piekarnika sufletem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin