Ciasto Milka.doc

(190 KB) Pobierz
Ciasto Milka

Ciasto Milka

 

Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):

·         2 jajka;

·         2 łyżki cukru;

·         2 łyżki mąki;

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

·         1,5 łyżki kakao;

·         2 łyżki ciepłej wody;

Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt.

Składniki na krem:

·         670 ml mleka;

·         70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;

·         2,5 łyżki cukru;

·         70 g białej czekolady;

·         170 g margaryny (dałam masło);

·         100 g cukru pudru;

Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić.

Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.

Składniki na polewę:

·         140 g mlecznej czekolady;

·         3 łyżki mleka;

·         2,5 łyżki cukru;

·         100 g margaryny (dałam masło);

Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin