Energia pożywienia.pdf

(575 KB) Pobierz
Wasze odżywianie powinno być
waszym lecznictwem, a wasze
lecznictwo waszym odżywianiem.
Paracelsus
Energia
pożywienia
Właściwe odżywianie się to klucz
do zdrowia i długowieczności. To
pierwsza linia obrony przed choro-
bami oraz niezawodna recepta na
dobre samopoczucie, wynikająca
z równowagi organizmu. Zdrowe
pożywienie to dopływ energii wy-
zwalającej chęć życia i energię do
działania. Współcześnie żywność
można podzielić na:
• biotwórczą – tworzy życie
(kiełki, orzechy, nasiona słonecz-
nika, zboża, rośliny strączkowe,
zioła itp.);
• bioaktywną – podtrzymuje
życie (płatki zbożowe, mąki pełno-
ziarniste, oleje tłoczone na zimno,
drób hodowany w sposób natural-
ny, jaja, ryby);
• biostatyczną – zwalnia procesy
życiowe (rainowane oleje, marga-
ryna, biała mąka i jej przetwory,
warzywa głęboko zamrażane,
mięso z hodowli intensywnej itp.);
• biobójczą – niszczy życie (prze-
tworzone przemysłowo produkty
i wyroby z dodatkiem sztucznych
witamin, aromatów, barwników,
np. twaróg lub jogurt z dodatkami
i cukrem, słodycze, przetwory
mięsne).
Produkty dające energię życia,
tak zwane pełnowartościowe,
można zaklasyikować do
pierwszych dwóch grup. Cha-
rakteryzują się głównie tym, że
w maksymalnym stopniu zacho-
wują swe życiodajne składniki.
Nie zalecam nikomu, aby od
razu stał się fanatykiem jednego
określonego sposobu odżywiania
i wyrzekł się wszystkiego, co lubi.
810968970.051.png
ZASADA DRUgA
Średnio 30-40 proc. tego, co
spożywasz, powinny stanowić
pokarmy w stanie surowym. Zimą
mniej, lecz latem jeszcze więcej.
Zimą dobrze jest zastosować
technikę gotowania na parze oraz
blanszowanie, co pozwala maksy-
malnie zachować wartości odżyw-
cze produktów. Natomiast latem
warto w pełni wykorzystać walory
świeżych, sezonowych warzyw
i owoców w naturalnej postaci. Jest
to jednak uzależnione nie tylko
od prawidłowo funkcjonującego
przewodu pokarmowego, ale kon-
dycji całego organizmu człowieka.
Niektórzy ludzie znacznie lepiej
wykorzystują lekko gotowany
pokarm niż surowy.
W naturalnej postaci, bez goto-
wania, najlepiej spożywać:
– warzywa (surówki prasowanki,
łatwe do strawienia),
– kiszonki z warzyw (zwłaszcza
tak zwane krótkie kiszonki, wspie-
rające wątrobę, do stosowania
przez okrągły rok),
– soki warzywne i barszcze
kiszone,
– kiełki i młode pędy roślin (naj-
więcej wiosną i latem),
– zieleniny i zioła dziko rosnące
(jako dodatki do potraw),
– orzechy świeże i suszone (najle-
piej moczyć i dodawać do potraw
Lepiej stopniowo poznawać zalety
naturalnych pokarmów i odczuć
na własnej skórze, jak poprawiają
zdrowie i samopoczucie. Jeżeli
mamy zanieczyszczony organizm
i od czasu do czasu zjemy coś
zdrowego, to nie odczujemy szyb-
ko poprawy. Najpierw należałoby
oczyścić się (odsyłam do mojej
książki Jedz i żyj zgodnie z porami
roku , rozdział Wiosna ).
Aby odżywiać się prawidłowo,
należy przestrzegać pewnych waż-
nych zasad:
przechowywaniu. Aby zapewnić
sobie dobre samopoczucie, wy-
nikające z dużego zasobu energii,
należy tych produktów jeść co
najmniej 80 proc. całości pożywie-
nia. Są to:
– pełne ziarna zbóż,
– rośliny strączkowe,
– warzywa (okrągłe, korzeniowe,
liściaste),
– kiełki i młode pędy roślin,
– orzechy, nasiona, pestki,
– owoce świeże, sezonowe oraz
suszone,
• Spożywaj przede wszystkim potrawy biotwórcze i bioak-
tywne;
• Średnio 30-40 proc. tego, co spożywasz, powinny stano-
wić pokarmy w stanie surowym;
• Zachowaj równowagę kwasowo-zasadową w organizmie;
• W codziennym żywieniu kieruj się właściwościami
rozgrzewającymi (jang) i chłodzącymi (jin) produktów,
zestawiając je odpowiednio do potrzeb organizmu;
• Odżywiaj się zgodnie z porami roku;
• Urozmaicaj maksymalnie swój jadłospis i spożywaj to, co
jest dla Ciebie najzdrowsze;
• Wybieraj lekkostrawne połączenia pokarmowe. Da Ci to
więcej energii .
ZASADA PiERWSZA
Spożywaj przede wszystkim
potrawy biotwórcze i bioaktywne,
które są naturalne, czyste, pełno-
wartościowe i świeże. W procesie
trawienia i wchłaniania pożywie-
nia, wydobywane są z nich nie
tylko składniki odżywcze (białka,
tłuszcze, węglowodany, witaminy
i minerały), ale też energia życiowa
zasilająca cały organizm. Istotne
jest to, że zawierają one bogactwo
naturalnych enzymów, ułatwia-
jących proces przemiany materii.
Naturalność oznacza, że są wyho-
dowane bez użycia chemii. Przez
„czystość” należy rozumieć brak
dodatków chemicznych. Świeżość
oznacza, że ich wartość odżywcza
jest wysoka dzięki właściwemu
– wodorosty morskie,
– zioła i rośliny dziko rosnące.
Bardzo istotna dla organizmu
jest dobrej jakości woda.
810968970.062.png
-zasadotwórcze, są w dużym stop-
niu uzależnione od indywidual-
nych procesów przemiany materii,
aktywności izycznej, sposobu
oddychania (głębokie żucie alka-
lizuje, np. kwasotwórcze zboża).
Trzeba zwracać uwagę na drobne
sygnały płynące z organizmu. Przy
nadkwaśności pojawia się rano
w ustach kwaśny smak wskazują-
cy, że w organizmie jest nadmiar
kwasu. Jeśli nie postaramy się go
usunąć przez odpowiednią dietę
lub głębokie oddechy (połączone
z ćwiczeniami izycznymi), to
kwasy zaczną rozkładać minera-
ły zawarte w tkankach. Może to
doprowadzić do demineralizacji.
Niedobór minerałów objawia się
najpierw zaburzeniami emocjo-
nalnymi i nerwowymi, następnie
kłopotami z zębami i paznok-
ciami, a potem zaburzeniami
całego ustroju. Obecnie dużo ludzi
jest zakwaszonych, co wynika
lub sporządzać mleko orzechowe,
bez gotowania),
– nasiona i pestki (dynia, sło-
necznik, siemię lniane, wiesiołek,
sezam, mak) mielone tuż przed
spożyciem i dodawane do potraw,
gdyż są źródłem niezbędnych
kwasów omega-3 i omega-6, ko-
niecznych dla organizmu (mo-
czone i miksowane, można podać
w formie mleczka, np. mleko
z sezamu lub słonecznika),
– świeże owoce spożywane
w danym sezonie, tak jak daje je
nam natura,
– suszone owoce (śliwki, daktyle,
morele, rodzynki, igi), dobrze jest
je namoczyć i w tej postaci jak naj-
częściej spożywać, gdyż zachowują
najwięcej swoich wartości.
Biologicznie aktywne enzymy
zawarte w surowych pokarmach,
chronią i konserwują znajdujące
się w nich witaminy i minerały.
Ogrzewanie, dostęp powietrza
i kontakt z wodą (gotowanie)
znacznie obniża ich wartość
odżywczą. Gotowanie we wrzątku
niszczy niemal 100 proc. witaminy
C, 48 proc. żelaza, 31 proc. wapnia,
46 proc. fosforu, 45 proc. magnezu
oraz witaminy z grupy B.
Witarianizm – system żywienio-
wy oparty wyłącznie na surowych
produktach moim zdaniem nie
sprawdza się w naszym umiarko-
wanym klimacie z dużą tendencją
do chłodu. Organizm potrzebuje
ciepła, które należy mu dostarczać
poprzez gotowane posiłki.
Ale i od tej reguły, jak zresztą
od każdej, bywają wyjątki. Tak
samo jak mamy rozmaite talenty
i zdolności, tak nasze organizmy
są bardzo różne. Najważniejsze
jest to, aby znać potrzeby swojego
ciała.
Pokarmy
zasadowe
Pokarmy
neutralne
Pokarmy
kwasotwórcze
warzywa
mleko
zboża
zioła
sery
fasole
wodorosty
morskie
masło
groch
owoce
śmietana
soczewica
migdały
toni
mięso
kawa naturalna
tempeh
jaja
kiszonki
mięso
orzechy
ZASADA TRZECiA
Zachowaj równowagę kwasowo-
-zasadową w organizmie. Krew
ma odczyn lekko zasadowy (pH
7,4) i takie też pokarmy powinny
dominować w codziennym żywie-
niu. Proporcje, w jakich należy
spożywać produkty kwasowo-
sól
sos sojowy
ryby
herbata kukicha
miód
herbaty ziołowe
cukier
herbaty owocowe
herbata czarna
810968970.073.png 810968970.084.png 810968970.001.png 810968970.002.png 810968970.003.png 810968970.004.png 810968970.005.png 810968970.006.png 810968970.007.png 810968970.008.png 810968970.009.png 810968970.010.png 810968970.011.png 810968970.012.png 810968970.013.png 810968970.014.png 810968970.015.png 810968970.016.png 810968970.017.png 810968970.018.png 810968970.019.png 810968970.020.png 810968970.021.png 810968970.022.png 810968970.023.png 810968970.024.png 810968970.025.png 810968970.026.png 810968970.027.png 810968970.028.png 810968970.029.png 810968970.030.png 810968970.031.png 810968970.032.png 810968970.033.png 810968970.034.png 810968970.035.png 810968970.036.png 810968970.037.png 810968970.038.png 810968970.039.png 810968970.040.png 810968970.041.png 810968970.042.png 810968970.043.png 810968970.044.png 810968970.045.png 810968970.046.png 810968970.047.png 810968970.048.png 810968970.049.png 810968970.050.png 810968970.052.png 810968970.053.png 810968970.054.png 810968970.055.png 810968970.056.png 810968970.057.png 810968970.058.png 810968970.059.png 810968970.060.png 810968970.061.png 810968970.063.png 810968970.064.png 810968970.065.png 810968970.066.png 810968970.067.png 810968970.068.png 810968970.069.png 810968970.070.png 810968970.071.png 810968970.072.png 810968970.074.png 810968970.075.png 810968970.076.png 810968970.077.png 810968970.078.png 810968970.079.png 810968970.080.png 810968970.081.png 810968970.082.png 810968970.083.png 810968970.085.png 810968970.086.png
 
z jedzenia nadmiaru produktów
z mąki, tłuszczu, mięsa i słodyczy,
a braku przyzwyczajenia organi-
zmu do większej ilości różnorod-
nych warzyw. Zjadanie dużej ilości
owoców i warzyw nierównowa-
żonych białkiem i zbożami może
powodować okresową nadalkalicz-
ność. Odczyn lekko zasadowy or-
ganizmu podnosi jego odporność.
Uwaga: Pokarm jest klasyikowa-
ny jako kwasotwórczy lub zasado-
twórczy w zależności od sposobu
jego działania na organizm, a nie
ze względu na jego właściwości
i smak. Tak więc wiele produktów
mających kwaśny smak (np. owoce
cytrusowe, winogrona, kiszonki)
uważa się za alkalizujące, ponie-
waż w wyniku przemiany materii
pozostaje po nich osad zasadowy.
ny organizm, a kiedy ciało będzie
nadmiernie rozgrzane (np. gorąco
w wątrobie) we właściwy sposób
ochłodzić. Nigdy jednak nie wy-
bieramy pokarmów ekstremalnie
skrajnych o niezrównoważonej
energii (skrajnie jin lub skrajnie
jang), ponieważ proces równo-
ważenia przebiega gwałtownie
i wymaga większego wysiłku od
organizmu. To tak, jakby ktoś ude-
rzył nas najpierw w prawą stronę
ciała, a potem dla równowagi, aby-
śmy nie przewrócili się – w lewą.
Nasze ciało zostało wyprostowane,
bo zarówno z lewej, jak i prawej
strony zadziałała ta sama siła.
Jin i jang zostały zrównoważone,
lecz mało kto jest zadowolony, że
został tak skrajnie potraktowany.
Wewnątrz organizmu dzieje się
podobnie, jeżeli ciągle balan-
sujemy między skrajnościami.
Obecnie jest to bardzo rozpo-
wszechnione zjawisko, objawiające
się zmęczeniem i niewydolnością
głównie wątroby, trzustki, śledzio-
ny i nerek. Ludzie spożywający
dużo mięsa (skrajnie jang) mogą
odczuwać pociąg do alkoholu
(skrajnie jin) lub słodyczy (skrajnie
jin). W medycynie chińskiej ciep-
lne właściwości produktów dzielą
się na gorące (jang) i ciepłe (jang),
neutralne oraz ochładzające (jin)
i zimne (jin). Więcej wiadomości
na ten temat i szczegółowe tablice
produktów można znaleźć w mojej
książce Jedz i żyj zgodnie z porami
roku .
ZASADA PiąTA
Odżywiaj się zgodnie z porami
roku. Będąc częścią przyrody
jesteśmy ściśle związani z cyklem
jej przemian. Ogromne znaczenie
ma dla nas zmienność pór roku.
Chińska teoria Pięciu Przemian
dotyczy przepływu energii
zgodnie z rytmem przyrody i jej
oddziaływania na organizm czło-
wieka. Stanowi podstawowy klucz
do zrozumienia obiegu energii
w powiązaniu z narządami nasze-
go ciała, interreakcji między po-
szczególnymi narządami i wpły-
wu pożywienia. Nasz sposób życia
i żywienia najlepiej służy zdrowiu,
kiedy jest podporządkowany
cyklom pór roku. Rośliny i ludzie
przechodzą podobne etapy dzięki
tym samym wpływom czynników
zewnętrznych, jak temperatura,
opady czy nasłonecznienie. W ten
ZASADA CZWARTA
W codziennym żywieniu kieruj się
właściwościami rozgrzewającymi
(jang) i chłodzącymi (jin) produk-
tów, zestawiając je odpowiednio
do potrzeb organizmu. Zgodnie
z ilozoią Wschodu wszystko, co
istnieje, jest jednością i podlega
działaniu dwu przeciwieństw
– biegunowości jin i jang. Rów-
nowaga tych antagonistycznych
i komplementtarnych sił zapewnia
harmonię w świecie i w naszym
organizmie. Istnieją też inne okre-
ślenia tych sił, głównie w naszej
kulturze: jin jako zjawisko minu-
sowe lub siła obkurczająca, jang
jako zjawisko plusowe lub siła
rozszerzająca.
Całą naszą żywność można
podzielić w zależności od czynni-
ków jin i jang. Jedne produkty są
bardziej minusowe, a inne bardziej
plusowe. Zdrowie jest uwarunko-
wane równowagą tych czynników.
Każdy z nas ma też określoną kon-
dycję jin lub jang, a pożywienie ma
ogromny wpływ na zachowanie
równowagi. Odpowiednim jedze-
niem można rozgrzać wychłodzo-
810968970.087.png
sposób ciągle dopasowują się
do siebie, dążąc do równowagi.
Kilka razy w roku, wraz z róż-
nymi porami, ewoluują potrzeby
organizmu ludzkiego, który jest
tak wyczulony na zmiany w śro-
dowisku, że sam je sygnalizuje, co
objawia się apetytem na produkty
sezonowe.
Każdy pokarm, który spoży-
wamy, możemy określić według
smaku należącego do jednej
z Pięciu Przemian. Zrównoważone
odżywianie zawiera wszystkie
rodzaje smaków: słodki, ostry,
słony, kwaśny i gorzki. Jednak
w każdej porze roku dobrze jest
podkreślić smak, charakterystycz-
ny dla niej. Przemiana energii,
której doświadczamy podczas
zmieniających się pór roku, jest
też ściśle powiązana z barwami,
smakami, zapachami, emocja-
mi i innymi zjawiskami. Mogą
one stanowić ważną wskazówkę
diagnostyczną wobec tego, że stan
energii człowieka zmienia się wraz
z porą roku. Lekarze chińscy są
prawdziwymi mistrzami w diag-
nozie. Każdy człowiek z poważnie
zakłóconą równowagą energetycz-
ną będzie miał ulubione smaki
i kolory oraz takie, do których
będzie czuł awersję. Wszystkie
zjawiska uporządkowane według
Pięciu Przemian wywierają okre-
ślony wpływ na ciało i umysł.
różnorodności w odżywianiu.
Popadają w żywieniową monoto-
nię, nie rozumiejąc, dlaczego mają
zmieniać i urozmaicać to, do czego
się przyzwyczaili.
Właściwie nie ma jednej, dobrej
diety dla wszystkich. Każdy
człowiek jest inny i czego innego
potrzebuje. Rygorystyczne teorie,
zalecające wszystkim, co należy
jeść, są nieporozumieniem. Jednak
prócz własnej intuicji dobrze jest
kierować się pewnymi zasadami,
które oparte są na naukowych
podstawach. Każdy z nas powi-
nien określić swoje preferencje
w dziedzinie odżywiania, biorąc
pod uwagę własną konstrukcję
psychoizyczną oraz rodzaj aktyw-
ności. Potem należy obserwować
swój organizm, zadając sobie py-
tania: czy to sprawdza się w moim
wypadku?, jak się czuję?, a może
byłoby dobrze jeszcze coś zmienić
i wprowadzić większą różnorod-
ność? Właściwe jedzenie pozwala
nam utrzymać się w dobrej formie.
Wzmacnia ogólny stan zdrowia,
efektywność pracy i aspiracje
życiowe. Pomaga utrzymać wagę
ciała i jego energię na odpowied-
nim poziomie. Niezwykle ważne
jest nasze zrozumienie kwestii od-
żywiania. Nadmiernie teoretyczne
podejście do diety, bez znajomości
ZASADA SZóSTA
Urozmaicaj maksymalnie swój
jadłospis i spożywaj to, co jest
dla Ciebie najzdrowsze. Ważne
jest zapewnienie organizmo-
wi różnorodności pożywienia,
z wykorzystaniem sezonowości
produktów i różnych metod przy-
gotowania. Pożywienie zdrowe
i niezdrowe może spowodować
złe samopoczucie także wówczas,
kiedy spożywa się ciągle to samo.
Według teorii Pięciu Przemian
monotonny jadłospis powoduje
nadmierne pobudzenie jednej
przemiany energii kosztem innej.
Na przykład nadmiar soli w diecie
spowalnia pracę nerek (Przemiana
Wody). Jest to zgodne z poglądami
nowoczesnej dietetyki. Chorym na
serce i cierpiącym na nadciśnienie
(co wiąże się z pracą nerek) zaleca
się ograniczenie soli. Nadmiar
słodkiego smaku w pożywieniu
(Ziemia) zbytnio pobudza żołądek,
śledzionę i trzustkę, a osłabia nerki
i nadnercza (Woda). Być może tłu-
maczy to, dlaczego cukier sprawia,
że czujemy się zmęczeni.
Większość ludzi nie zdaje sobie
w pełni sprawy z tego, w jakim
stopniu ich zdrowie zależy od
810968970.088.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin