GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC.doc

(21 KB) Pobierz
GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC

 

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki

Pół szklanki cukru

2 jaja

Łyżka sody

Pół szklanki miodu

15 dag margaryny

Masa:

Pół szklanki kaszy mannej

Pół litra mleka

Kostka masła

Szklanka cukru pudru

Kwasek cytrynowy

Olejek migdałowy i arakowy

Łyżka kakao

 

W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto, (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min, w nagrznym piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej – olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwiema masami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin