KREM Z GROSZKU.doc

(23 KB) Pobierz
KREM Z GROSZKU

KREM Z GROSZKU

 

SKŁADNIKI:

DLA 4 OSÓB (PRZYGOTOWANIE 15 MIN; GOTOWANIE: 40 MIN)

 

50 dag zielonego groszku

Pęczek włoszczyzny cebula

50 dag kości cielęcych

½  szklanki Ramy do gotowania

Płaska łyżeczka mąki

Listek laurowy

Cukier sól, biały pieprz

4 łyżki gotowych grzanek do zup

Kilka gałązek natki

 

·         Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę przypiec na palniku gazowym. Kości cielęce opłukać.

·         Kości, włoszczyznę oraz cebulę włożyć do rondla, zalać wodą. Wrzucić listek laurowy, dodać nieco soli. Gotować na małym ogniu ok. 30 min.

·         Z wywaru wyjąć kości, włoszczyznę oraz listek laurowy. Kości przestudzić. Obrać mięso i włożyć je z powrotem do wywaru.

·         Wywar zagotować, wrzucić groszek, gotować 10 minut. Rondel zdjąć z ognia, wyjąć kilka łyżek groszku. Pozostałą zupę przestudzić, a następnie zmiksować.

·         Z RAMY odłożyć 4 łyżki. Resztę wymieszać z mąką, wlać do zupy. Rondel postawić z powrotem na gazie, zagotować. Zupę przyprawić do smaku cukrem, solą oraz białym pieprzem.

·         Natkę opłukać, posiekać. Zupę rozlać do talerzy, udekorować RAMĄ oraz natką. Osobno podać grzanki. P

PORCJA: ok. 170 kcal

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin