Toffi.doc

(30 KB) Pobierz
Chrumchadełko

Toffi

 


Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

Masa toffi:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Masa śmietankowa:
0,75 litra śmietany 30%
3 opakowania "śmietan-fix"
cukier waniliowy


Upiec ciemny biszkopt. Ostudzić i nasączyć kawą rozpuszczalną (1 łyżeczka na ok. 1/2 szklanki wody).

Mleko słodzone gotować ok. 1 1/2 godz. w puszce zanurzonej w wodzie. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Toffi posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.

Słodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, następnie wsypać "śmietan-fix", delikatnie wymieszać i wyłożyć na ostudzone toffi. Wierzch ciasta udekorować kawą mieloną. Schłodzić w lodówce.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin