Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce
•Biszkopt
5 jajek
•5 łyżek cukru
•3 czubate łyżki mąki
•2 łyżki kakao
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 słoik Nutelli (700 g)
•35 dog suszonych śliwek kalifornijskich•
0,25 l wódki
kostka masła
2 czubate łyżeczki żelatyny
Poncz:
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić razem, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
2.Śliwki namoczyć w wódce na noc w zakręconym słoiku. Następnego dnia owoce odsączyć, wódkę zostawić. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
3.Biszkopt naponczować. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, aby napęczniała. Rozpuścić ją w kilku łyżkach wrzątku (tylko tyle, żeby nabrała płynnej, gęstej konsystencji).
4.Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce Nutelli i po jednej łyżce wódki, w której moczyły się śliwki – na przemian. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
5.Na biszkopt wyłożyć masę, następne śliwki pokrojone w paseczki (lekko je wbić w masę). Polać dowolną polewą.
Mannitu