Tort czekoladowy.doc

(35 KB) Pobierz

Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce 

 

 

Biszkopt

5 jajek

5 łyżek cukru

3 czubate łyżki mąki

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa:

1 słoik Nutelli (700 g)

35 dog suszonych śliwek kalifornijskich

0,25 l wódki

kostka masła

2 czubate łyżeczki żelatyny 

Poncz:

1/4 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

sok z 1/2 cytryny

 

 

1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić razem, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

2.Śliwki namoczyć w wódce na noc w zakręconym słoiku. Następnego dnia owoce odsączyć, wódkę zostawić. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.

3.Biszkopt naponczować. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, aby napęczniała. Rozpuścić ją w kilku łyżkach wrzątku (tylko tyle, żeby nabrała płynnej, gęstej konsystencji).

4.Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce Nutelli i po jednej łyżce wódki, w której moczyły się śliwki – na przemian. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

5.Na biszkopt wyłożyć masę, następne śliwki pokrojone w paseczki (lekko je wbić w masę). Polać dowolną polewą.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin