Tort tiramisu.doc

(37 KB) Pobierz

Tort tiramisu

 


Ciasto

5 jajek

15 dag cukru pudru

15 dag mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

szczypta sól

tłuszcz do formy

 

 

Krem i dekoracja:

5 żółtek

25 dag cukru pudru

60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego

sok i skórka z 1/2 cytryny

10 dag masła

1/2 szklanki mocnej kawy

łyżka kakao

szklanka śmietany kremówki

 

 

Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki.

Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin