Tort tiramisu
Ciasto
•5 jajek
•15 dag cukru pudru
•15 dag mąki
•łyżeczka proszku do pieczenia
•opakowanie cukru waniliowego
•szczypta sól
•tłuszcz do formy
Krem i dekoracja:
•5 żółtek
•25 dag cukru pudru
•60 dag twarogu trzykrotnie zmielonego
•sok i skórka z 1/2 cytryny
•10 dag masła
•1/2 szklanki mocnej kawy
•łyżka kakao
•szklanka śmietany kremówki
Ciasto: białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, przekroić na 3 krążki.
Krem i dekoracja: łyżkę cukru pudru odłożyć, resztę utrzeć z żółtkami na parze. Dodać twaróg, sok i skórkę z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszać.
Mannitu