Tort truflowy.doc

(31 KB) Pobierz

Tort truflowy 

 


CIASTO:

15 jajek

1/2 kg cukru pudru

15 dag kakao


 


KREM:

 

40 dag gorzkiej czekolady

1/2 kostki masła75 ml spirytusu

100 ml rumu

skórka starta z pomarańczy

torebka cukru waniliowego

400 ml śmietany kremówki

wiórki czekoladowe do dekoracji

 

 

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrowym, stopniowo dodając kakao. Białka ubić na pianę. Dodać do masy, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem, piec 35 min w temp. 180 stopni C. Ostudzić, przekroić na pół.

Krążek ciasta posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu posmarować tort, część nałożyć do szprycy i dookoła zrobić wzorek. Udekorować wiórkami czekolady.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin