Korniszony.odt

(17 KB) Pobierz

KORNISZONY

 

 

Składniki



małe ogórki (ilość w/g uznania)
podgotowana marchew (pokrojona w talarki)
mała cebula pokrojona w talarki

Składniki na 1 słoik 0,9 l. :
- 4 łyżki octu 10%
- 1 płaska łyżka soli
- 1,5 łyżki cukru
- koper, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie

 

Bardzo małe ogórki wyszorować w zimnej wodzie, ułożyć pionowo w słoju o pojemności 0,9litra.

Wcześniej na dno słoja wkładamy koper, układamy ogórki, dodajemy parę talarków marchewki i cebuli oraz resztę wymienionych przypraw.
Do każdego słoja na końcu dodajemy ocet, sól, cukier - dolewamy zwykłą zimną wodę.Zakręcamy słój i pasteryzujemy 6 min. od momentu zagotowania.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin