Kuchenka mikrofalowa.doc

(31 KB) Pobierz
Kuchenka Mikrofalowa

Kuchenka Mikrofalowa

 

Mikrofale są falami elektromagnetycznymi, tak samo jak fale świetlne, fale np. fale radiowe oraz telewizyjne, jak również podczerwone. Te kolejne typy fal wyróżniają się pomiędzy sobą długością oraz częstotliwością. Długość fali świetlnych, które wywołują widzenie barwne równe jest miliardowe części metra. Fale podczerwone wydzielone przez żarzący węgiel oraz promienniki w opiekaczach są w stanie posiadać długość do jednego milimetra, a długość fal radiowych oraz TV równe są nawet do kilkunastu metrów. Mikrofale wyprodukowane w domowych mikrofalówkach posiadają długość ok.2,5cm. Kolejna własność fal elektromagnetycznych jest częstotliwość drgań. Częstotliwość tą mierzona jest w hercach (Hz), ale 1 herc to 1 cykl w czasie jeden sekundy. Np. prąd zmienny w domowej instalacji elektrycznej posiada częstotliwość 50Hz. Fale  elektromagnetyczne cechują się znacznie dużą częstotliwością. Dla fal radiowych równa jest ona setkom tysiącom natomiast dla fal ultrakrótkich do kilkunastu milionów herców dla mikrofal wyprodukowanych w mikrofalówkach wybrano częstotliwości 2450 milionów herców zatem 2450 mega herców. Wybrano tą częstotliwość fal, gdyż wykazuje ona korzystny efekt ogrzewania żywności, dodatkowo nie zakłócają fale wykorzystywane w medycynie (diatermia mikrofalowa), w przemyśle oraz wojsku (radary).

 

Zasada działania przedstawia się w następujący sposób: Magnetron to lampa dwuelektrodowa, gdzie doprowadzony jest prąd o bardzo dużym napięciu rzędu cztery kilowaty. Tak ogromne napięcie prądu wyprostowanego przez diodę sprawia, że dochodzi o wyindukowania się fali elektromagnetycznej o częstotliwości 2,45GHz. Promieniowanie to wnika bardzo głęboko do jedzenia na głębokość ok. 2,5cm sprawiając, że dochodzi przyspieszenia atomów oraz szybszego ocierania się atomów między sobą. Przez powiększenie prędkości ruchu atomów w jedzeniu wzrasta temperatura. Temperatura wzrasta również razem z czasem działania mikrofali na jedzenie. Magnetron wyróżnia się tym, iż niema możliwości sterowania ilością mikrofal wysyłanych przez elektrody. W związku z tym by była możliwość sterowania czasem grzania się jedzenia w kuchence mikrofalowej znajduje się układ sterujący czasem podawania napięcia na magnetron. Przy minimalnym poborze mocy lampa działa na pełnej mocy ale przez okres trzech sekund, później następuje 16-sekundowy okres przerwy. Przy powiększaniu mocy okres grzania się zwiększa, natomiast okres przerwy maleje.

 

 

 

 

 

 

 

Wykres pracy kuchenki mikrofalowej:

 

Napięcie zasilania 220/230V

 

Prąd zasilający talerz obrotowy, wentylator, żarówkę oraz programator = 0,24A P=~54W

 

Prąd magnetronu: krótkotrwały = 6A P=~1350W, ciągły 5,8A P=~1305W

 

 

 

 

 

 

 

Mikrofalówka zabija.

 

 

 

Woda jest prawie wszędzie, we wszystkim da się zjeść, zatem potrawy nie koniecznie trzeba wkładać do wody by ją, w ten sposób nagrzać. Mikrofale w mikrofalówce produkowane są w magnetronie przy pomocy specjalnego falowodu, w formie blaszanej rury, dostarczane do komory roboczej mikrofalówki. Wszelkie wewnętrzne ściany mikrofalówek zrobione są z metalu, co powoduje, że fale odbijają się od nich, kierując się prosto na potrawę, która ją wchłania. Mikrofale mogą przeniknąć do jedzenia na głębokość pięciu centymetrów, zatem głębiej położone warstwy nagrzewają się drogą przewodnictwa cieplnego. Dlatego też jedzenie musi być wstawiane w formie rozdrobnionej. Prędkość oraz niezawodność to podstawa tego przyrządu. Często nie wiemy, iż posiada ono ogromną wadę!!! Wiemy, że jedzenie w kuchence mikrofalowej nagrzewana jest przy pomocy fal elektromagnetycznych. Wszystkie produkty naturalne posiadają w swoim składzie białko-podstawowy budulec wszystkich żywych organizmów. Natężenie oraz częstotliwość fal sprawia, że zniszczone zostają zewnętrzne oraz wewnętrzne budowy organiczne co doprowadza do całkowitej destrukcji wartości odżywczych poddanego temu procesowi produktu. Skutki są jednoznaczne. Jedzona przez nas materia nie ulega całemu procesowi trawienia, bardzo często odkładana jest przez organizm w formie tłuszczu, gdyż ten nie jest w stanie jej spalić. Zajadamy zatem więcej, ponieważ mniej dociera do nas składników odżywczych, więcej pojawia się pozostałości. Przykłady mogą być przeróżne, począwszy od Stanów Zjednoczonych, gdzie mikrofalówka jest wykorzystywana na co dzień. Zobaczyć słonia na ulicy to nie przypadek, ale zrobić z siebie słonia to nie zbieg okoliczności. Bary z Fast food'ami w większości wykorzystują te maszyny - stąd wnioski, o niezdrowej żywności potwierdzają się. To, że przybieramy na wadze, to że robimy się otyli, grubi spowodowane jest nie tylko przez złe dobieranie produktów, ale właśnie przez wykorzystywanie kuchenki mikrofalowej, która zaczyna tracić nabywców, uzyskując czasami bardzo niewielki ceny - my jednak nie oszukujemy się - spieszmy się powoli ponieważ zbytnia wygoda nie zawsze się opłaca!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin