Kotleciki Wołowe Z Pomidorami.txt

(1 KB) Pobierz
KOTLECIKI WOŁOWE Z POMIDORAMI

50 dag wołowiny bez koci
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
30 dag pomidorów wieżych lub mrożonych
10 dag cebuli
2 zšbki czosnku
sól
pieprz
estragon
lubczyk
bazylia
listek laurowy
2 łyżki umytego, drobno pokrajanego koperku z naciš pietruszki

Mięso oczycić z błon i cięgien, umyć, osuszyę, pokrajaę, zemleę w maszynce. Do masy misnej dodaę drobno posiekany czosnek. Wyrobię bardzo starannie drewnianš łyżkš lub robotem elektrycznym z przystawkš w kształcie litery S. W czasie wyrabiania dodawaę stopniowo zimnš wod (ok. 3 szklanki). Z przygotowanej masy uformować kule lub wałki, a następnie na zwilżonej wodš desce kształtować okršgłe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczycić, opłukać, włożyć do wrzšcej, osolonej wody i nastawić do gotowania. Po 10 min włożyć do wrzšcego wywaru przygotowane kotlety i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, poddusić mieszajšc. Umyć pomidory. wieże sparzyć wrzšcš wodš, mrożone od razu obrać ze skórki, pokrajać w czšstki. Do podduszonej cebuli dodać pomidory, rozgotować, odparować połowę płynu. Ugotowany seler wyjšć z wywaru i przetrzeć przez sito, dodać do rozgotowanych pomidorów, dolewajšc jednoczenie kilka łyżek wywaru. Sos przyprawić do smaku solš i pieprzem. Ugotowane kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, polać sosem pomidorowym, posypać koperkiem z pietruszkš. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i z surówkami ze słodkiej kapusty lub z zielonej sałaty. Ugotowane warzywa wykorzystać na sałatkę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin