Są lekkie , delikatne i pyszne - przepis na jagodzianki znalazłam na bloguEdysi - przystole.blox.pl/2008/07/Jagodzianki.html#ListaKomentarzy.Jutro chyba czeka mnie powtórka , bo moje dziecko zjada je z prędkościąświatła ;-) dzisiaj wciągnęło chyba 6 :DSkładniki :* 50 dag mąki pszennej* 2 jajka* pół szklanki cukru pudru* 1 czubata łyżka masła* 5 dag drożdży* 1 szklanka mleka* szczypta soli* od siebie dodałam jeszcze aromat waniliowyna nadzienie :* 25 dag jagód* 1 czubata łyżka bułki tartej* 3 łyżki cukru kryształu* 1 duże opakowanie cukru waniliowego+ 1 roztrzepane jajko do posmarowania i gruby cukier kryształ do posypaniaDrożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki ,rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia . Masłoroztopić i ostudzić , jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka zcukrem , aromat waniliowy i roztopione masło . Wyrabiać , aż ciasto zacznieodstawać od ręki , zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia . Jagody opłukać na sitku , osączyć , wymieszać z bułką tartą i cukrami . Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na dłoni, nakładać po 1 łyżce jagód , zlepiać dokładnie i formować bułeczki . Układaćje na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( w sporych odstępach ), przykryćściereczką i odstawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C , aż bułeczki się ładnie zrumienią . Ja piekłam na termoobiegu - w 160°C , przez 20 minut . Po upieczeniuostudzić na kratce . --
Viola_Valeriana222