Ciasto na kulki z kaszy manny i ziemniaków
· Ugotowane zimne ziemniaki rozgniatamy tak by nie było w nich nie rozgniecionych kawałków( można to uczynić tłuczkiem do ziemniaków tylko 2 razy dłużej je po masakrować)
· Rozgniecione ziemniaki przekładamy do najlepiej rozgrzanego garnka z roztopioną niewielką ilością tłuszczu (najlepiej margaryna) i dodajemy niewielką ilość wody tak aby po rozmieszaniu uzyskać konsystencję gęstej śmietany
· Kiedy nasza papka jest gorąca dodajemy niewielkimi porcjami kaszę manną i mieszamy ( następną porcję kaszy dosypujemy wtedy gdy nie widać ziarenek ostatnio dosypanej kaszy. Dodajemy kolejne porcje kaszy do momentu gdy papka da się uformować w sprężystą kulkę. Wtedy przerywamy gotowanie
· Przekładamy ciasto na np. stolnicę i ugniatamy kilka min. W czasie ugniatania można dodać substancję zapachową.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby :
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
ydurek