Polędwica z pieprzem.pdf

(42 KB) Pobierz
70612883 UNPDF
Polędwica z pieprzem
Składniki
1-1,2 kg polędwicy, półtorej łyżeczki czarnego pieprzu, łyżka
mąki, płaska łyżeczka szałwii, gałązka świeżego rozmarynu lub
łyżeczka suszonego, pół szklanki bulionu, 2-3 łyżki oliwy,
kieliszek brandy, sól
Sposób przyrządzania
Pieprz ziarnisty grubo zemleć, wymieszać z mąką i ziołami. Mięso umyć, osuszyć,
natrzeć solą, obtoczyć w mieszance mąki i przypraw i odstawić na 30 min. Następnie
zrumienić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić brandy, podlać
gorącym bulionem, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 min. Na 5 min
przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Pokroić mięso w plastry i przełożyć na
wygrzany półmisek. Sos podać w sosjerce. Podawać na gorąco z jarzynką z buraczków i
ziemniakami piure lub kluskami francuskimi i cykorią. (100 g - 145 kcal).
 
70612883.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin