Sałatka z polędwicy.doc

(19 KB) Pobierz
Sałatka z polędwicy

Sałatka z polędwicy

 

(4 porcje)

 

20 dag wędzonej polędwicy wieprz.

1 burak (20 dag)

1 pomarańcza (20 dag)

5 dag łuskanych orzechów włoskich

sól, pieprz

 

Sos:

½ szklanki śmietany (30%)

3 łyżki majonezu

2 łyżki białego wina

 

Burak umyć, ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Pomarańczę umyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na plastry, a każdy plaster na ćwiartki. Orzechy zemleć w młynku, jeden zostawić do przybrania. Polędwicę pokroić w drobną kostkę. Składniki sałatki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotować sos: śmietanę ubić, delikatnie połączyć z winem i majonezem. Sałatkę polać sosem. Przybrać orzechem i kawałkiem pomarańczy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin