Sałatka z polędwicy
(4 porcje)
20 dag wędzonej polędwicy wieprz.
1 burak (20 dag)
1 pomarańcza (20 dag)
5 dag łuskanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Sos:
½ szklanki śmietany (30%)
3 łyżki majonezu
2 łyżki białego wina
Burak umyć, ugotować, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Pomarańczę umyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić na plastry, a każdy plaster na ćwiartki. Orzechy zemleć w młynku, jeden zostawić do przybrania. Polędwicę pokroić w drobną kostkę. Składniki sałatki wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotować sos: śmietanę ubić, delikatnie połączyć z winem i majonezem. Sałatkę polać sosem. Przybrać orzechem i kawałkiem pomarańczy.
tatanka.com