Sernik pomarańczowo-śliwkowyspód -
150 g herbatników,80 g stopionego masłamasa sernikowa -
ok. 800 g dojrzałych słodkich śliwek, świeżych lub w syropie,500 g kremowego serka (użyłam mielonego z wiaderka),2 łyżki mąki,1/2 szklanki kwaśnej śmietany,1 łyżka skórki otartej z pomarańczy,1 łyżka Grand Marnier lub innego likieru pomarańczowego,3 lekko ubite jajka,165 g cukru pudru,2 łyżki płatków migdałowych
Herbatniki zmielić i połączyć z masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, spód wyłożyć masą herbatnikową. Pozostawić w lodówce około 30 minut.
Śliwki wydrylować i podzielić na połówki. Twaróg, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, likier pomarańczowy i skórkę pomarańczową połączyć i miksować około 5 minut, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę przelać do tortownicy na schłodzony spód z herbatników. Na wierzchu ułożyć śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni około 50 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, schłodzić przed podaniem.
Sernik najlepiej smakuje polany syropem z soku śliwkowego, likieru pomarańczowego i skórki pomarańczowej.
diabliczka13