Rolada lodowa.doc

(239 KB) Pobierz
Rolada lodowa

Rolada lodowa

 

 

 

Składniki

·         Na roladę lodową:

·         120 g biszkoptów

·         8 łyżek stołowych zimnego espresso (lub mocnej kawy)

·         30 g obranych ze skórki zmielonych migdałów

·         150 g konfitury wiśniowej

·         1 białko

·         30 g cukru

·         125 ml (1/8 l) śmietany

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         1 łyżeczka zagęszczacza do śmietany

·         1-2 łyżki stołowe wiśniówki

·         300 g wiśni

·         150 ml likieru jajecznego

Sposób przygotowania

1.      

Na roladę lodową pokroić biszkopty szampańskie w poprzek w bardzo cienkie plasterki i wymieszać z espresso i migdałami. Na papierze do pieczenia długości około 50 cm zaznaczyć w środku kwadrat o wymiarach 25 x 25 cm. Masę biszkoptową położyć na kwadracie i lekko docisnąć. Zagotować konfitury, skropić nimi masę i ostudzić.

2.      

Białko ubić na sztywno, dodając stale cukier. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Do śmietany dodać wiśniówkę i pianę. Masą śmietanową posmarować warstwę biszkoptów, zostawiając przy tym dokoła około 2 cm wolny margines.

3.      

Za pomocą papieru do pieczenia zrolować warstwę biszkoptową i masę śmietanową. Papier zawinąć na końcach, tak jak cukierek. Roladę zamrażać przynajmniej przez 3 godziny.

4.      

Umyć wiśnie, odsączyć i wydrylować. Usunąć papier do pieczenia, roladę pokroić na plastry i serwować w porcjach udekorowaną wiśniami i likierem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin