Słodkie bułeczki (bez mleka, jajek, glutenu)
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki
- 50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej- 4 dkg drożdży- szklanka wody- 3 łyżki cukru- 50 g margaryny bezmlecznej- 5 przepiórczych jajeczek- sól
Sposób przyrządzania:
Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5 min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże, olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe.
Kebek