Słodkie bułeczki.doc

(27 KB) Pobierz

Słodkie bułeczki (bez mleka, jajek, glutenu)

Dla dziecka od: 1 roku
 

Składniki

- 50 dkg mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 4 dkg drożdży
- szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g margaryny bezmlecznej
- 5 przepiórczych jajeczek
- sól

Sposób przyrządzania:

Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5 min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże, olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin