KNEDLE Z CEBULĄ.doc

(19 KB) Pobierz
Knedle z cebulą

Knedle z cebulą
Ciasto:
1 kg ziemniaków,
30 dag mąki,
jajko,
sól

Nadzienie:
10 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
8 dag żółtego sera,
żółtko,
sól, pieprz,
10 dag słoniny na skwarki

Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć wystudzić, wymieszać ze startym serem i żółtkiem, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać skwarkami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin