Knedle z cebuląCiasto:1 kg ziemniaków,30 dag mąki,jajko,sólNadzienie:10 dag cebuli,3 dag tłuszczu,8 dag żółtego sera,żółtko,sól, pieprz,10 dag słoniny na skwarkiCebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć wystudzić, wymieszać ze startym serem i żółtkiem, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać skwarkami.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
sandokan4