Składniki :
· 1000 g białego sera do serników ( mielonego )
· 6 jajek
· 1 szklanka cukru ( z tą ilością sernik wychodzi dość słodki )
· 125 g masła w temperaturze pokojowej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
· 1 cukier waniliowy
· 50 g suszonej żurawiny
Jajka rozdzielić - osobno białka , osobno żółtka . Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem - tak jak na bezę .
Żółtka utrzeć z masłem , dodać ser , proszek do pieczenia , proszek budyniowy i cukier waniliowy - zmiksować . Dodać żurawinę - wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać z masą serową .
Przełożyć do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .
Piec w temperaturze 180 C przez 1 godzinę .
sandokan4