Ciasto cytrynowe wg siostry Leonilli
4 jaja1 szklanka cukrukostka masła 250g2,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaPolewa:2 cytryny25 dag (1,5 szklanki) cukru pudru10 dag roztopionego masła
Jaja ubić z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć a następnie przesiać. Mąkę z proszkiem wsypać do masy z jajek i cukru. Wymieszać Na końcu dodać roztopione schłodzone masło.Piec w keksówce w 160 stopniach przez ok. 40 minut.Polewa:
cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryn, cukier puder i roztopione masło dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto jeszcze gorące ponakłuwać gęsto widelcem i polać polewą.Poczekać parę godzin aż polewa wsiąknie w ciasto.Najlepiej zrobić ciasto wieczorem i zajadać się nim dopiero na drugi dzień.
tadeusz.grzywacz