Składniki:
· 250g mąki
· 250g białego sera
· 250g masła (można dodać mniej, łatwiej będzie sie wałkowało; czasem daję 125 g)
· 3-4 jabłka
· cukier puder do posypania
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Dalej wg przepisu: rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi - wg mnie trudne do osiągnięcia, bo ciasto się klei (podobno dobrze w tym celu schłodzić ciasto w lodówce, lub dać mniej masła - wtedy będzie ok). Ja po prostu odrywałam ciasto po kawałku, robiłam z niegu kulki i spłaszczałam je. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Porcja na około 25 ciasteczek.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.
tadeusz.grzywacz