Czosnkowa zupa krem
Początek formularza
Składniki: • 5 ząbków czosnku • 1 łyżeczka masła • 1-2 kostki rosołowe lub 1 litr wywaru z warzyw • ok 150g startego sera żółtego • sól, pieprz • kawałek bagietki • natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Czosnek posiekać. Masło rozpuścić w rondelku, wrzucić czosnek i przesmażyć chwilkę uważając, by się nie przypalił. Do zeszklonego czosnku wlać wywar warzywny lub 1 litr bulionu z kostki. Zagotować. Do gotującej się zupy wsypywać stopniowo ser żółty. Zupę po dodaniu sera trzeba ciągle mieszać by ser nie przywarł do dna naczynia i nie przypalił się. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok 1 min. Całość zmiksować. Bagietkę pokrojoną w cienkie kromki zrumienić w nagrzanym piekarniku. Zupę na talerzach udekorować natką i podawać z grzankami.
chrzasz2