Szybkie ciasto ze śliwkami.pdf

(53 KB) Pobierz
50807354 UNPDF
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki Przepis
1 kostka margaryny
szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki cukru do piany
70 dag twardych śliwek
węgierek
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka,
mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na
końcu ubitą na sztywno pianę z białek, ale bez
ostatnich dwóch - trzech łyżek: będa potrzebne
do polewy. Ciasto powinno być gęste.
Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać
połówki śliwek skórkami do dołu, kilka śliwek
poprzekrawać na ćwiartki wzdłuż i powciskać
w wolne miejsca między już poukładanymi
owocami - te wpadną do ciasta na dół. Piec w
180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu,
lekko ciepłe posmarować resztą piany ubitą na
sztywno z 2 łyżkami cukru. Bardziej leniwi
mogą po prostu posypać ciasto cukrem
pudrem i pożreć. :))) Smacznego, naprawdę
polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno. Poza
tym niepracochłonne.
50807354.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin