Grzybowe ragout z indyka
Składniki na 4 porcje:
udziec indyka (około 70 dag)
40 dag niedużych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
pół szklanki Bulionu grzybowego WINIARY
cebula
1/4 szklanki czerwonego wina
pół szklanki śmietany
olej
2 łyżki masła
sól
pieprz
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, większe zaś grzyby potnij w kawałki, a małe na pół. Posiekaj też cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym w rondlu oleju, a następnie w tym samym rondlu zrumień kawałki indyka.
Na drugiej patelni przesmaż na maśle grzyby, dodaj je do indyka i - po chwili podsmażania - wlej śmietanę wymieszaną z bulionem i winem, a całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie na małym ogniu uduś ragoűt pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
slawek3400