Kotleciki z kani
Składniki na 4 porcje:
60 dag kani
szklanka mąki
szklanka śmietany 12-proc.
jajo
olej do smażenia
sól
pieprz
do dekoracji:
gałązki natki i plasterki cytryny
Jajo roztrzep ze śmietaną i powoli, porcjami wsyp mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być nieco gęściejsze od naleśnikowego. Następnie lekko je posól i odstaw na bok na pół godziny.
Kanie oczyść, odcinając trzony, a większe kapelusze potnij na mniejsze kawałki i ugotuj grzyby w osolonej wodzie (przez 3-4 minuty), po czym odcedź je i odstaw do przestudzenia.
Tak przygotowane kanie kolejno obtaczaj w cieście i smaż z obu stron, aż się zrumienią. Kotleciki z kani podawaj z plasterkiem cytryny i gałązką natki.
slawek3400