Piersi kurczaka nadziewane śliwkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Piersi kurczaka nadziewane œliwkami

Piersi kurczaka nadziewane śliwkami

 

Składniki na 4 porcje:

2 piersi kurczaka

8 suszonych mięsistych śliwek lub moreli bez pestek

3 marchewki (lub kilkanaście miniaturowych z mrożonki)

2 szklanki Rosołu drobiowego WINIARY

po 2 łki soku z cytryny i oleju

4 łki gęstej śmietany

aska łeczka mąki ziemniaczanej

l, pieprz

 

Piersi kurczaka wypłucz, podziel na 4 porcje i lekko ugniećonią. Każ porcję natnij tak, by utworzyła się w niej kieszeń - teraz natrzyj mięso solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.

 

Śliwki lub morele wypłucz, pokrój w paski i rozłóż do kieszonek, po czym zepnij wykałaczkami. Mięso zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Dodaj marchewki pokrojone w bardzo drobną kostkę lub miniaturowe całci, wlej rosół i duś wszystko razem kilka minut. Potem zalej sos i dopraw go sokiem z cytryny, śmietaną wymieszaną z mą kartoflaną, solą i pieprzem. Sos zagotuj, energicznie go mieszając.

 

Pierś kurczaka ułóż na półmisku, obłóż marchewkami, polej gorącym sosem. Podawaj z ryżem lub kładzionymi kluskami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin