Orientalne gołąbki.rtf

(8 KB) Pobierz
Orientalne go³¹bki

Orientalne gołąbki

 

Składniki na 5 porcji:

główka kapusty pekińskiej (około 1 kg)

50 dag mielonego mięsa  drobiowego

po 10 dag serc i wątróbek drobiowych

5 dag świeżej słoniny

czek dymki

łeczka mielonego imbiru

namoczona w mleku bułka

2 jaja

pół szklanki białego wytrawnego wina

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

pół szklanki gęstej śmietany

łka masła

l, pieprz

 

Zagotuj osoloną wodę z łeczką masła i połową mielonego imbiru, po czym włóż umytą kapustę i gotuj kilka minut. Z odcedzonej, przelanej zimną wodą kapusty wykrój głąb i oddziel liście.

 

oninę drobniutko pokrój, stop ją na rozgrzanej patelni, następnie zeszklij pokrojoną dymkę i dodaj mielone mięso.

 

Mieszając smaż 2-3 minuty. Wlej połowę wina i, wciąż mieszając, odparuj niepotrzebny płyn. Teraz zestaw całość z ognia.

 

Posiekane serca i wątróbki połącz z odciśnię z mleka buł i przesmażonym mięsem. Dodaj sól, pieprz i resztę  imbiru. Wbij też jaja, po czym starannie wyrób ma.

 

Tak przygotowanym farszem smaruj liście kapusty, każdy zawiń i zepnij wykałaczką lub owiąż nitką. Gołąbki układaj ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłonym liśćmi kapusty. Zalej je gorącym bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Pod koniec zapiekania dopraw śmietanką wymieszaną z pozostałym winem.

Ostatnim krokiem będzie wstrząśnięcie rondlem - wtedy gołąbki na pewno nie przywrą do dna.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin