Orientalne gołąbki
Składniki na 5 porcji:
główka kapusty pekińskiej (około 1 kg)
50 dag mielonego mięsa drobiowego
po 10 dag serc i wątróbek drobiowych
5 dag świeżej słoniny
pęczek dymki
łyżeczka mielonego imbiru
namoczona w mleku bułka
2 jaja
pół szklanki białego wytrawnego wina
szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
pół szklanki gęstej śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
Zagotuj osoloną wodę z łyżeczką masła i połową mielonego imbiru, po czym włóż umytą kapustę i gotuj kilka minut. Z odcedzonej, przelanej zimną wodą kapusty wykrój głąb i oddziel liście.
Słoninę drobniutko pokrój, stop ją na rozgrzanej patelni, następnie zeszklij pokrojoną dymkę i dodaj mielone mięso.
Mieszając smaż 2-3 minuty. Wlej połowę wina i, wciąż mieszając, odparuj niepotrzebny płyn. Teraz zestaw całość z ognia.
Posiekane serca i wątróbki połącz z odciśniętą z mleka bułką i przesmażonym mięsem. Dodaj sól, pieprz i resztę imbiru. Wbij też jaja, po czym starannie wyrób masę.
Tak przygotowanym farszem smaruj liście kapusty, każdy zawiń i zepnij wykałaczką lub owiąż nitką. Gołąbki układaj ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Zalej je gorącym bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Pod koniec zapiekania dopraw śmietanką wymieszaną z pozostałym winem.
Ostatnim krokiem będzie wstrząśnięcie rondlem - wtedy gołąbki na pewno nie przywrą do dna.
slawek3400