Kurczę pieczone w białym winie.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczê pieczone w bia³ym winie

Kurczę pieczone w białym winie

 

Składniki na 4 porcje:

sprawiony kurczak (około 1,2 kg)

30 dag porów

30 dag pieczarek

10 dag bekonu (w plastrach)

2 łki oleju

1,5 szklanki białego wina

czek natki pietruszki

l

pieprz

 

Kurczaka umyj, wewnątrz i z zewnątrz natrzyj go solą i pieprzem, potem odstaw w chłodne miejsce. Pory i pieczarki oczyść, umyj i osusz. Pory pokrój w krążki, pieczarki przepołów.

 

Plastry bekonu pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn i grzyby się lekko przyrumienią. Przypraw je solą i pieprzem, po czym dodaj pory. Jeszcze chwilę podduś i zalej połową wina.

 

Kurczaka ułóż w brytfance, obłóż dookoła porami i pieczarkami, zalej resztą wina i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 70-80 minut.

 

Upieczonego kurczaka przełóż na półmisek i obłóż warzywami. Posyp grubo posiekaną natką. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi lub ziemniakami piure.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin