Kurczę pieczone w białym winie
Składniki na 4 porcje:
sprawiony kurczak (około 1,2 kg)
30 dag porów
30 dag pieczarek
10 dag bekonu (w plastrach)
2 łyżki oleju
1,5 szklanki białego wina
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Kurczaka umyj, wewnątrz i z zewnątrz natrzyj go solą i pieprzem, potem odstaw w chłodne miejsce. Pory i pieczarki oczyść, umyj i osusz. Pory pokrój w krążki, pieczarki przepołów.
Plastry bekonu pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn i grzyby się lekko przyrumienią. Przypraw je solą i pieprzem, po czym dodaj pory. Jeszcze chwilę podduś i zalej połową wina.
Kurczaka ułóż w brytfance, obłóż dookoła porami i pieczarkami, zalej resztą wina i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 70-80 minut.
Upieczonego kurczaka przełóż na półmisek i obłóż warzywami. Posyp grubo posiekaną natką. Podawaj z kulkami ziemniaczanymi lub ziemniakami piure.
slawek3400