Kurczak Marengo.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak Marengo

Kurczak Marengo

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag piersi kurczaka

25 dag małych pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łki mąki

2 łki oleju

2 łki masła

1 kostka Rosołu drobiowo-pomidorowego Kogutek WINIARY

2 łki koncentratu pomidorowego

pieprz

 

 

Mięso pokrój w paski, posyp pieprzem, obtocz w mące i zrumień na złoty kolor na oleju zmieszanym z masłem. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zrumień, po czym wlej wino, dodaj kostkę bulionową i pół szklanki wody. Wszystko razem duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, w razie potrzeby, co jakiś czas dolewaj po łce wody (nie więcej niż pół szklanki).

 

Na koniec dodaj pokrojone w cząstki pieczarki, koncentrat pomidorowy - całość wymieszaj i duś do miękkości. Podawaj z ryżem (lub z kładzionymi kluseczkami) i mizerią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin