Kurczak na dziko.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak na dziko

Kurczak na dziko

 

Składniki na 6 porcji:

duży kurczak

łka mielonego jałowca

łka soku z cytryny

10 dag chudej szynki

20 dag pieczarek

duża cebula

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

liść laurowy

szklanka białego wytrawnego wina

2 łki posiekanej natki pietruszki

1/4 łeczki lubczyku

l

oliwa do smażenia

 

Umytego i osuszonego kurczaka skrop sokiem z cytryny, mocno natrzyj (wewnątrz i z zewnątrz) jałowcem, po czym starannie owiń folią i zostaw na 24 godziny w lodówce.

 

Następnego dnia natrzyj kurczaka solą, zrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojoną cebulę, korzenie, lubczyk. Lekko skrop wodą i duś pod przykryciem. Kiedy będzie prawie miękki, wyjmij go, podziel na porcje, a powstały podczas duszenia sos przetrzyj przez sito.

 

W rondlu rozgrzej 2 łki oliwy, przesmaż pokrojone pieczarki i szynkę, wlej przetarty sos spod kurczaka i wino. Całość wymieszaj, podgrzej, włóż porcje kurczaka i duś razem około 10 minut.

 

Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami piure i sałatą w sosie winegret. Przed podaniem nie zapomnij posypać dania natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin