Królewska kartoflanka
Składniki na 4 porcje:
80 dag dużych ziemniaków
4 szklanki Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
20 dag wędzonej polędwicy
3/4 pojemnika kwaśnej śmietany (15 dag)
pęczek dymki
3 łyżki masła lub margaryny
rzeżucha
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Ziemniaki obierz i opłucz, 2/3 pokrój w kostkę, zalej 3 szklankami rosołu i gotuj 20 minut pod przykryciem. Następnie zupę zdejmij z ognia i przestudź. Ziemniaki zmiksuj w rosole.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź kwaśną śmietaną, zupę zagotuj i zagęść. Pozostałe ziemniaki pokrój w cienkie paseczki. Oczyść i umyj dymkę, pokrój ją w cienkie prążki. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim dymkę i pokrojone ziemniaki. Zalej resztą rosołu i gotuj około 10 minut.
Teraz pokrój w drobną kostkę polędwicę, wymieszaj ją z podsmażoną dymką oraz ziemniakami. Dodaj do zupy, starannie wymieszaj, krótko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową kartoflankę rozlej na talerze i posyp listkami rzeżuchy.
slawek3400