POLANO
Składniki na 16 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
po 7 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag czekolady mlecznej lub deserowej
12 dag cukru pudru
25 dag masła
2 łyżki rumu
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dosypując 10 dag cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając Ubijania dodawaj po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Płaską blachę przykryj pergaminem. Rozsmaruj na nim przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz 12 minut. Gorący biszkopt wyłóż na wilgotną i oprószoną pozostałym cukrem ściereczkę. Zdejmij pergamin, ciasto zwiń. Odłóż do wystudzenia. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Masło utrzyj, małymi porcjami dosypując przesiany cukier puder. Powoli dolewaj czekoladę i rum. Zimny biszkopt rozwiń, posmaruj 2/3 przygotowanego kremu. Ponownie zwiń i ze wszystkich stron posmaruj pozostałym kremem. Czubkiem noża narysuj wzór, przypominający korę drzewa, ew. odkrój kawałek i przylep z boku jako konar. Schładzaj ok. 2 godzin.
wuhazet