TRUSKAWKOWY PUCHAREK
Składniki na 4 porcje:
2 szklanki śmietanki kremówki
50 dag truskawek
2 łyżki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżka wódki grappa
4 łyżeczki żelatyny
waflowe rurki w czekoladzie
kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Truskawki opłucz, starannie osącz na sitku. Odłóż kilka ładnych sztuk do dekoracji. Z pozostałych usuń szypułki. Owoce przełóż do malaksera i miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Mus truskawkowy przetrzyj przez gęste sitko. Żelatynę wsyp do małego rondelka, wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut. Gdy żelatyna spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając na bardzo małym ogniu. Śmietankę kremówkę wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubij mikserem na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z musem truskawkowym i wódką. Mieszankę połącz początkowo z 2-3 łyżkami bitej śmietany, a następnie wymieszaj z pozostałą śmietaną. Schłodź. Gdy mus zacznie tężeć, przełóż go do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Do dużych pucharków wyciskaj porcje musu. Pucharki wstaw do lodówki na około godzinę. Część odłożonych truskawek pokrój na polówki, a pozostałe w kosteczkę. Przed podaniem każdą porcję deseru udekoruj truskawkami oraz waflowymi rurkami w czekoladzie i listkami świeżej mięty. Podpowiadamy: tak przygotowany mus wybornie smakuje podany z maślanymi herbatnikami, migdałowymi ciasteczkami lub biszkoptami. Możesz nim także napełnić kruche babeczki.
wuhazet