Sałata masłowa z suszonymi śliwkami .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 1 główka sałaty masłowej - 5 szalotek lub małych dymek - 10 dag suszonych śliwek bez pestek - 1/2 szklanki oliwy - 1 łyżka soku z cytryny - sól - pieprz WYKONANIE: Liście sałaty umyć, osączyć i porwać na małe kawałki. Szalotki obrać, pokroić w talarki, smażyć 3- 4 min na oliwie, na złotobrązowy kolor, często mieszając. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i wystudzić. Odlać 3 łyżki oliwy, w której smażyły się cebulki. Sok z cytryny wymieszać z solą oraz pieprzem i powoli wlać zachowaną oliwę, cały czas mieszając. Dodać drobno pokrojone śliwki, połowę szalotek, sałatę i wymieszać. Posypać szalotkami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin